lauantai 13. joulukuuta 2014

Wudhu

Ennen rukoilua muslimin on suoritettava rituaalinen puhdistautuminen, joko wudhu tai ghusl. Ilman puhdistautumista rukousta ei hyväksytä.
Wudhu tulee tehdä ennen rukousta, jos se on mitätöitynyt edellisen jälkeen.

Wudhun mitätöijät:

1. Vessassa käynti, kaasun päästäminen ts. minkä tahansa eritteen tuleminen sukupuolielimistä (jos naisella jatkuva valkovuoto, riittää, kun tekee wudhun rukousajan alettua eikä haittaa jos sen jälkeen tulee vuotoa).
2. Nukkuminen (niin syvä, että näkee unta, ei pieni uinuminen, jolloin kuulee vielä ympäröivät äänet).
3. Tajuttomassa tilassa oleminen - pyörtymisen, sairauden tai huumausaineiden seurauksena.
4. Suora kosketus sukupuolielimeen (oman tai toisen).
5. Peräaukon koskeminen käden kämmenpuolella (ei siis haittaa, jos koskettaa pakaraa).

Tässä listattuna varmuuden vuoksi muutama asia, joka ei riko wudhua:

1. Syöminen ja juominen.
2. Itkeminen
3. Röyhtäisy

Joka rukousta ennen ei siis ole pakollista tehdä wudhua, jos se ei ole mitätöitynyt edellisen jälkeen, mutta se on suositeltavaa.

Profeetta Muhammad (sAas) sanoi:
 "Käskisin teidän tehdä wudhun jokaista rukousta varten, jos se ei olisi vaikeaa."
 [Imam-i Ghazali]

Millä wudhu tehdään:

Wudhu tulee tehdä puhtaalla vedellä, eli vedellä, joka näyttää, tuoksuu ja maistuu vedeltä. Helpointa on siis tehdä lavuaarista tulevalla vedellä, mutta jos käyttää esim sankoa, tulee sangossa olevan veden olla puhdasta. Ei kuitenkaan haittaa, jos sinne on tippunut hieman esim multaa, kunhan sitä on niin vähän, että veden väri, koostumus, haju ja maku on säilynyt ennallaan. Älä myöskään tee wudhua saippuavedellä, vaikka se onkin periaatteessa puhdasta, mutta sen haju ja maku (ja mahdollisesti väri) on kuitenkin muuttunut, joten se ei sovi wudhun tekemiseen. Meri- ja jokivedellä saa kyllä tehdä wudhun, vaikka sen väri, haju tai maku saattaisikin olla muuttunut.

Huom! On tiettyjä asioita, joita ei saa olla yhtään vedessä, jolla tehdään wudhu, kuten:

– Virtsa ja uloste
– Veri ja märkä
– Oksennus
– Alkoholi

Huomioitavaa ennen wudhua:

Poista wudhussa pestäviltä alueilta kaikki aineet, jotka estävät veden pääsyn iholle, kuten:

– Meikki
– Kynsilakka
– Öljy (ei haittaa, jos olet käyttänyt öljyä kasvoillasi ja kasvosi ovat jääneet hieman liukkaiksi.)
– Liima
– Maali yms.

Miten tehdä wudhu:

(Jos sinun on käytävä vessassa, käy ensin ja suorita kunnollinen alapesu.)

1. Aikomus. Tee sydämessäsi aikomus, että aiot nyt suorittaa wudhun ja pidä tämä aikomus yllä.

2. Sano Bismillääh - Jumalan nimeen. Jos olet vessassa, jossa ei ole suotavaa lausua Allaahin nimeä, sano se vain huulillasi päästämättä ääntä.

3. Pese kätesi rannetta myöten kolme kertaa pesten aina oikean käden ensin ja sitten vasemman. Varmista, että peset myös sormien välit ja ettei mikään kohta kädestä jää kuivaksi.

4. Pese suusi - tee oikeasta kädestäsi itsellesi kuppi ja ota sillä vettä suuhusi ja purskuttele sitä niin että sitä menee myös kurkunpäähän ja sylkäise vesi ulos. Pese jäljelle jääneellä vedellä nenäsi - pidä vasemmalla kädellä nenästäsi kiinni, ettei vettä mene liian syvälle, ime hieman vettä nenääsi ja puhalla se ulos auttaen vasemmalla kädellä. Toista kolme kertaa.

suu:


nenä:




6. Pese naamasi kolme kertaa - varmista että peset koko alueen hiusrajasta leukaluuhun ja korvannipukasta korvannipukkaan. Miehen tulee tässä kohtaa myös pestä parta kastelemalla se kämmenellisellä vettä ja hieroen koko partaan ja lopuksi haroen sen läpi sormilla.



7. Pese oikea käsivartesi kyynärpäätä myöten kolme kertaa. Pese sitten vasen käsivartesi samalla tavalla kolme kertaa.



8. Kastele kätesi ja pese pääsi viemällä kädet hiusrajasta taaksepäin ja takaisin yhden kerran. Pitkähiuksisilla riittää, että viet kädet vain taaksepäin.

9. Pese korvasi - kastele kätesi uudestaan ja aseta etusormesi päät korvien sisään ja puhdista ne kääntämällä sormiasi ja vie sitten etusormesi korvaväyliä pitkin ylös ja puhdista sitten korvantauksesi peukaloillasi viemällä peukalot alhaalta ylös korvan takana. Nämä tehdään yhden kerran.




10. Pese oikea jalkasi nilkkaa myöten kolme kertaa. Pese sitten samoin vasen jalkasi kolme kertaa.

Nyt olet tehnyt wudhun. Lausu sen jälkeen uskontunnustus:

äsh-hädu än lää iläähä illAllaah wä äsh-hädu ännä Muhämmädän äbduhu wä rasuuluhu


Wudhun tekeminen huolellisesti ja wudhussa oleminen muulloinkin kuin vain ennen rukoilua on todella tärkeää. Tee se siis kaikessa rauhassa.

Profeetta Muhammad (sAas) sanoi:
"Kun uskovainen pesee kasvonsa wudhussa, kaikki synnit, joita hän on tehnyt silmillään, putoaa veden kanssa. Kun hän pesee kätensä, kaikki käsillä tehdyt synnit putoavat viimeisen vesipisaran mukana. Kun hän pesee jalkansa, kaikki jaloilla tehdyt synnit putoavat veden mukana, joten (wudhun jälkeen) hän on puhdistautunut kaikista (pienistä) synneistään."
[Muslim]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti