keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Uskontunnustus

Islamissa on viisi pilaria, jotka muodostavat pohjan uskonnolle ja hengelliselle elämälle. Profeetta Muhammad (Jumalan rauha ja siunaukset hänen ylleen) kertoi, että Islamin perustana on seuraavat viisi pilaria:

  1. Uskontunnustus
  2. Rukoilu
  3. Zakat (almuvero)
  4. Ramadan-kuun paasto
  5. Pyhiinvaellus Mekkaan

Ensimmäinen näistä viidestä pilarista on siis uskontunnustus - arabiaksi shähäädäh. Se ilmaisee ne kaksi keskeisintä asiaa, joihin Islam perustuu ja joihin muslimin on uskottava. Uskontunnustus kuuluu näin:

Äsh-hädu än lää iläähä illAllaah wa äsh-hädu ännä Muhämmädän rasuulullaah.

Todistan, ettei ole muuta palvonnan arvoista jumalaa (tai mitä tahansa palvonnan kohdetta), kuin Allah ja todistan, että Muhammad on Hänen sanansaattajansa.

Uskontunnustuksen ensimmäinen osa ilmaisee puhdasta ja ehdotonta monoteismia. Ei ole mitään muuta palvomisen arvoista, kuin Jumala. Vain Häntä tulee palvoa ja vain Hänen tahtoonsa tulee alistua. Uskontunnustuksen tulee olla aito ja sen lausuvan tulee vilpittömästi uskoa sydämessään, että Jumala on kaiken Luoja ja että kaikki tapahtuu Hänen tahdollaan. Hänen on myös uskottava kaikkiin Jumalan kauniisiin nimiin ja ominaisuuksiin, joilla Hän on itseään Koraanissa kuvannut.
Toinen osa ilmaisee sitä, että muslimin on noudatettava profeettamme (rh) esimerkkiä (arabiaksi sunna) ja pyrkiä toimimaan kaikessa kuten hän, rukoilusta ja paastoamisesta syömiseen ja juomiseen. Profeetta Muhammadia (rh) ei kuitenkaan missään nimessä saa palvoa eikä häneltä tai hänen kauttaan rukoilla mitään. Hänen puolestaan voi ja on suositeltavaakin rukoilla (hänen nimensä jälkeen tuleekin aina sanoa salAllaahu 'äläihi wä sälläm - Jumalan rauha ja rukoukset hänen ylleen), mutta Jumalaa rukoillaan suoraan. Kaikilla meillä on suora yhteys Jumalaan.

Muhammad ei ole kenenkään miehenne isä, vaan hän on Jumalan sananjulistaja ja profeetoista viimeinen, heidän sinettinsä. Jumala on kaikkitietävä." 
Koraani (33:40)

"Sano: 'Jos rakastatte Jumalaa, niin seuratkaa minua, ja Jumala on rakastava teitä ja antava anteeksi teille syntinne, sillä Jumala on sääliväinen ja laupias.'"
Koraani (3:31)

Uskontunnustuksen lausuminen vilpittömästi (mielellään todistajien läsnäollessa, mutta yksinkin riittää) tekee ihmisestä muslimin. Tämän lausuminen edustaa Jumalaan ja Hänen sanansaattajaansa uskomista, mutta sen lausujalta edellytetään myös seuraavia asioita: tietoa uskontunnustuksen merkityksestä, varmuutta omasta uskostaan, vilpittömyyttä, totuudenmukaisuutta, rakkautta kaikkea sitä kohtaan, mitä tämä lause edellyttää, Jumalalle alistumista ja Hänen tottelemistaan sekä kaikkien niiden asioiden hyväksymistä, joita Jumala on meidän käskenyt tehdä ja niiden asioiden hyväksymistä, joita Hän on käskenyt meidän välttää (joitain asioita voi olla vaikea heti ymmärtää, mutta se on luonnollista, tärkeintä on opiskella uskontoa jatkuvasti ja etsiä vastauksia mieltä askarruttaviin asioihin).


Uskontunnustus lausutaan myös jokaisessa pakollisessa päivittäisessä rukouksessa, sekä myös adhanissa, rukouskutsussa. Rukouskutsu on myös suositeltava lausua vastasyntyneen korvaan. On myös suositeltavaa lausua se ennen kuin kuolee, jos tietää olevansa kuolemassa. Huomaamme siis, että uskontunnustus kattaa koko elämän, syntymästä kuolemaan.

On myös muistettava, että uskontunnustus ei ole vain liuta suusta tulevia sanoja, vaan myös koko kehon on todistettava se. Tämä tarkoittaa sitä, että uskontunnustuksen lausunut ei ryöstä, tapa, varasta, syö sianlihaa, käytä päihdyttäviä aineita, hyväksikäytä orvon omaisuutta, huijaa, valehtele, harrasta laitonta sukupuoliyhdyntää, puhu pahaa toisesta tämän selän takana jne. Jos kuitenkin hän on tehnyt näin, tulee hänen katua vilpittömästi Jumalan edessä ja pyytää Häneltä anteeksiantoa.



Uskontunnustus sisältää kaikki seuraavat uskon pykälät: Usko Jumalaan, Hänen lähettiläisiinsä (mukaan lukien Jeesukseen), kaikkiin pyhiin kirjoituksiin, enkeleihin ja henkiin, Tuomionpäivään sekä kohtaloon.




Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti